MORSKI KORIJEN

[ NOVI SINGL ]

foto / Toni Mijač, 2023

Korijen je moj u moru tvom

MORSKI KORIJEN

Dugo su dani trajali, lako smo tonuli u san.
Još od početka, dobro se sjećam, tvoja tišina je tvoj glas.

Meni su tajnu odali da ćeš umirit svaku bol.
Ko jednon proba, taj neće nikad zaboravit tvoju vedrinu i tvoj mol.

Raširi ruke, ako vidiš da dolazin. U zagrljaj primi me ka svog.
Svaki putnik nekad mora doma doć. Korijen je moj u moru tvom.

Meni su davno odali da ćeš utažit svaku glad.
Ko jednon proba, sigurno nikad ne zaboravi tvoju sparinu i tvoj lad.

Raširi ruke, kad vidiš da vraćan se. Opet me primi, jer san tvoj.
Za svaku dušu, samo je jedan dom. Korijen je moj u moru tvom.

 

Morski Korijen je još jedna epizoda u nizu mojih morskih priča, dio koncepta u kojem pokušavam oslikat veću sliku, koja raste još od 2003. Autobiografski aspekt je veliki faktor u mojin pismama, pa tako i Korijen priča svoju radnju na nekoliko levela, od konstantne nostalgije prema otoku, do umjetničke katarze kroz koju san provučen proteklih nekoliko godina. Od crnila hermetične pećine do kobne plavetne litice, uz neutralni religiozni motiv koji je podvučen kroz video spot kako je podvučen i pod moju kožu. Iako dolazi u moj život kao suradnja i drugi singl, mislin da tek Korijen okreće novu stranicu, vuče za sobom onaj prvi i pirprema teren za treći singl ...a puno toga se još kuva u loncu.

Glazbena suradnja je nešto od čega poslovično zaziren, ali dogodi se da mi pod ruke dođe fantastična matrica koja me doslovno obori na kolina. To je slučaj sa velikom većinom materijala koje mi pošalje Nikola Džaja, a bilo i par dobrih suradnji tokom mog djelovanja u Libru (Kapi i Tempus Fugit). Ovaj put je u pitanju Josip Radić (Valentino Bošković, Kensington Lima, Izgubljeni Vikend) koji potpisuje glazbu za Morski Korijen i odgovoran je za većinu aranžmana. Odgovoran je i za generalno paljenje motora mog kreativnog broda koji taman razvija jedra i ponovo počinje plovit: ulovija me u momentu dok san nakon duge pauze (skoro 5 godina) nastavija skladat i snimat svoju muziku, kopat po starin snimkama i radit na novima... fokusirat se na izradu svog prvog vinila. Morski Korijen je doša ka inekcija steroida, jet engine koji mi je ubrza plovidbu.

Radić je iznimno talentiran glazbenik, ponajviše kao skladatelj, sa svim vrijednostima stare škole. Elegantnost harmonijskog rješenja Korijena i 'makrame' pristup aranžiranju, sitni vez gitare i vokala sa grooveom basa i bubnja je spoj Josipove jednostavnosti i genijalnosti. Napisat tekst i preuredit vokale na moj specifičan način je praktički bija više užitak nego napor. Evo šta Josip kaže za morski.hr o našoj suradnji, za koju san poprilično siguran da nije zadnja.

"Sinu sam prvo zapazio kao srednjoškolac, iz publike po splitskim klubovima. Kasnije me zadivio svojim autorskim golovima na albumu Libra. Njegovo 'Dite' je, po mom mišljenju, u samom vrhu dalmatinske pjesmarice, ali je pjesma možda zasjenila sjajne 'Tempus fugit', 'Vrime radi svoje' ili 'Zakon soli' koje stoje u fermi da vam se zavuku pod kožu. Tom i takvom autoru zapravo ne trebaju drugi autori, pa mi je onda još i draže što se odlučio za suradnju. Ja sam, zapravo, fan kojem se posrećilo."

https://www.morski.hr/autor-genijalnog-hita-dite-ponovno-stvara-morski-korijen-nastavlja-njegovu-neraskidivu-vezu-sa-slanim-plavetnilom/

Spot je u potpunosti snimljen u maslinicima, šumama i na divljim liticama južne strane mog rodnog otoka Šolte, bez akcenta na turističke atrakcije - birali smo intimnije i tajne mikrolokacije Šolte poznatije možda samo lokalcima, u namjeri da prikažemo Šoltu kao simbol svih dalmatinskih otoka. Time smo još jednom načeli temu nerazdvojne cjeline Dalmatinca i Mora, vječnu temu toliko puta opjevanu, nikad izlizanu. Uz autentičan autobiografski motiv povratka rodnom kraju i predavanja prirodi (ko od nas nije doša do mora na mirni sparni litnji dan, pogleda u pučinu i zaželija se jednostavno "razlit u beskraj" od lipote?), spot čini drugo poglavlje, naslonjeno na Polarnu, u kojem pratimo protagonista kako izlazi iz hermetične intime ljubavnog odnosa, ispire svoj "crni minus" sa lica i čistog obraza traži odgovor u višem obliku ljubavi, možda prema prirodi, možda prema bogu, ali u svakom slučaju, iz tame prema svjetlu. Metaforička smrt koju prolazi na kraju "Korijena", bit će opravdana u sljedećem poglavlju, što najavljuje posljednji kadar u spotu.

 

 

           

         

 

 

audio team

Glazba / Josip Radić
Stihovi / Sina Jakelić
snimanje, miks i mastering / Jere Šešelja
produkcija / Josip Radić, Jere Šešelja
Twenty Twenty Studio, Zadar

studio team

akustična i bas gitara / Josip Radić
električna gitara / Davor Capković
pianino / Donat Mandić
bubnjevi / Jere Šešelja
lead i back vokali / Sina Jakelić

video team

režija, kamera, kolor korekcija / Toni Mijač
režija, scenarij, montaža, sfx
/ Sina Jakelić
dizajn svjetla
/ Hrvoje Radeljić
rekvizita, šminka, vfx
/ Tina Vukasović Đaković
hvala / Dominik Belančić, Nape,
              Marin Sule, obitelj Grbavac

Scroll to Top